Saç Kaybının Sebepleri

  1. Anasayfa
  2. Saç Kaybının Sebepleri

Saç kaybının sebepleri, aşağıdaki yazımızda oluşturduğumuz nedenlerden kaynaklabilir. Dökülen saçların ne olduğunu ve nasıl önleyebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Saç Dökülmesi Nedir?

Sağlıklı saçları olan kişiler günde ortalama 50-100 saç dökerken, sağlıksız saçları olan kişiler bu sayıdan çok daha fazla dökerler.

  • Saç kaybı;
  • Hormonlar ve besinler,
  • Kimyasallara maruz kalma,
  • Genetik eğilim,
  • Sistemik hastalık,
  • Saç büyüme bozukluğu,
  • Ilaç,
  • Psikolojik stres
  • Kafa derisindeki bir hastalıktan kaynaklanabilir.

Saç Dökülmesinin Çeşitliliği

Saç kaybı çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Telogen Effluvium

Bu, bir kişi stres yaşadıktan sonra ortaya çıkan en yaygın alopesi türüdür (uzun süreli yüksek ateş, büyük ameliyat veya ciddi bir enfeksiyon). Bu tip saç dökülmesi, vücutta beklenmedik hormonal değişikliklerden sonra yaşanır. Özellikle kadınlar doğumdan sonra bu tip saç dökülmesini yaşarlar.

İlaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçların yan etkileri saç kaybının sebepleri arasında olabilir. Kanseri tedavi etmek için kullanılan diğer ilaçlar, beklenmedik ve genel halk arasında yaygın olan saç dökülmesine neden olur.

Hastalığın Bir Belirtisi Olarak

Saç kaybı sebepleri bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır: Sarkoidoz, eritematozus, sifiliz, tiroid hastalığı (hipotiroidizm veya hipertiroidizm), seks hormonu bozuklukları, cilt kanseri, beslenme bozuklukları, vb. kanama.

Tinea Capitis (Kafa Derisinin Mikozu)

Trichophytontonsurans, kafa derisinde lokal saç dökülmesi ile bu tip saç dökülmesinde hastalığa neden olan mikroorganizmanın adıdır. Bu tip saç dökülmesi, saçın ciltten çıktığı zaman kırılmasına neden olur.

Travmatik Saç Dökülmesi

Bu tip saç dökülmesi, kişilerin kendilerinin neden olduğu saç kaybının sebepleri arasında bulunur.. Bu tür saç dökülmesi, saçı çektiğinizde, çok sıcak yıkadığınızda, saç maşasıyla aşırı kıvırdığınızda veya saça güçlü kimyasallar uyguladığınızda ortaya çıkar.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir

Bu tip saç dökülmesi en sık görülen saç dökülmesi türüdür ve her yaştaki erkeklerde ve gençlerde ortaya çıkabilir. Ailevi tipte saç dökülmesi, saç kaybının sebepleri arasındadır. Androjenlerin varlığı ve yaşlanma nedeniyle ortaya çıkar. Ek olarak, birçok kadın da kadınlarda saç dökülmesi yaşar.

Kadın tipi kellikte; Androgenetik alopesi gibi alın açıklığı yoktur çünkü saçın ön kısmı küçültülür ve taç veya taç bölgesi küçültülebilir.

Saç Dökülmesi Nedenleri

Mevcut tüm saçların bir yaşam döngüsü vardır. Her saç 4 ila 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve sonra çıkar.

Dökülen saçınız daha fazlaysa, banyo yaparken giderde daha fazla saçınız varsa ya da yıkanmış veya kuru saçlarınızı elinizle çekip elinize 3-5 saç teli geliyorsa bu durumu ciddiye alın. Saç dökülmesinin birçok olası nedeni vardır. Saç kaybının sebepleri belirlemek ve uygun tedaviyi sağlamak önemlidir.

Genetik Faktörler Nelerdir

Yaşlandıkça kellik gelişebilir ve bu da saç ekimi ihtiyacıyla sonuçlanır. Erken yaşta başlanan yoğunlaştırılmış tedavi, orta terapi ve PRP tedavisi, saçın çıkış hızını yavaşlatır.

Bu tip saç dökülmesi kadınlarda da görülmektedir. Günümüzde 16-18 yaş arası androgenetik alopesi genç kızlarda yaygındır.

Bu durumun her zamankinden daha fazla ortaya çıkmasının nedenleri arasında aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli şok diyet ve hormonal sorunlar yer alıyor. Kadın ve erkek gibi tedavilere ek olarak hormon tedavisi de ekleyerek saç kaybını önleme yapabilirsiniz.

Cilt Sorunları

Deri ve tıbbi hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilir. Ciltle ilgili dökülmelerin çoğu, ciltle ilgili hastalıklar kafa derisini etkilediğinde meydana gelir.

Saç sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlı cilt ve mikoz gibi hastalıklardan etkilenmişse saç kaybının sebepleri kaçınılmaz olabilir.

Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Beslenme nedenleriyle saç dökülmesi de ortak bir faktördür. Tedavi çok pratiktir ve dengeli bir diyete başlamak önemlidir.

Protein Eksikliği

Protein içermeyen yiyecekler yediğinizde, vücudunuz saç uzamasını engeller ve doğal olarak protein tüketir. Bu durumdan kaçınmak için balık, yumurta ve et gibi protein açısından zengin besinler yemelisiniz. Et yiyemeyenler bunun yerine fındık, tahıl, baklagiller ve fasulye gibi yiyecekler yiyebilirler.

Hormonal Problemler

Kişinin hormonal problemleri, gecikmiş veya düzensiz adet kanaması, saç uzamasında artış, aşırı akne ve hızlanan kilo alımı varsa bu bulgulara saç dökülmesinin eklenmesi hormonal saç kaybı nedenleri arasındadır.

Adetin ikinci veya üçüncü gününde yapılan kan testi ile bu sorunların nedenini belirlemek için bir dermatoloğa danışılmalıdır. Bu tip saç dökülmesinde hormon tedavisi etkilidir.

Çeşitli Tıbbi Hastalıklar ve Madde Kullanımı

Bazı iç hastalıkları; tiroid hastalığı için kullanılan ilaçlar veya bu hastalıklar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama ilaçları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, şeker hastalığı, oral kontraseptifler ve bazen de bu oral kontraseptifler, hapları kesmek saç dökülmesinin bir diğer nedenidir. Bu durum bir uzman tarafından muayene ile iyice araştırılmalıdır.

Ani saç dökülmesi başlarsa ameliyat, ateşli hastalık, ilaç toksisitesi, kan kaybı, ağır travma vb. saç kaybı belirtileri, daha büyük bir sorunun kaynağı olabilir.

Doğum ve Kemoterapi Süreci Etkisi

Birincisi, doğumdan 2-3 ay sonra başlayan doğum sonrası bir çıkış. Bunun nedeni hamilelik sırasında yapılması gereken ancak yapılmaması gereken ani saç dökülmesidir. Bir uzman gözetimindeki takviyeler bu konudaki rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur.

Saç kaybı nasıl olur sorusunun en kötü cevabı ise kemoterapi alan hastalarda saç dökülmesidir. Bu dökülmeler, son yıllarda daha modern ilaçların kullanımında daha az yaygındır, ancak tedavi tamamlandığında kendiliğinden iyileşme eğilimindedir.

Kozmetik Faktörler Nelerdir

Saçı sıkıca bağlayan ürünler, aşırı ısıya maruz bırakılan fönleme işlemi, saçı hafifletmek için kullanılan boyalar, ağartma maddeleri ve düzleştirme yöntemleri saçları dışarıdan zarar vererek saç kaybı sebepleri listesine girer.

Saça gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulayarak tekrar istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz.