Protetik Diş Tedavisi

  1. Anasayfa
  2. Protetik Diş Tedavisi

Protetik Diş Tedavisi insanların farklı nedenlerle kaybettikleri diş veya dişlerini kişiye en uygun protez çeşidi tespit edilip uygulanarak telafi edilmesi, estetiksel ve fonksiyonel açıdan yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması için uygulanan diş hekimliği tedavi yöntemidir.

Diş Protezi veya Protez Diş tedavisi olarak da ifade edile bu uygulamaların eksik dişin ağız içindeki bölgesi ve hastanın genel durumuna bağlı olarak kullanılabilen birçok alternatif tekniği bulunmaktadır.

Yaşadığı diş kayıpları sonrası tedavi olmayı ihmal etmiş ve ertelemiş hastalarda en sık başvurulan uygulama Protetik Diş Tedavi yöntemleri olmaktadır. Tedavi kapsamında hastanın kaybettiği dişlerin yerine estetik ve doğal bir görünüm sağlarken kişinin ağız bütünlüğünü bozmayacak yapıda Diş Protezleri yerleştirilir.

Protez Diş Tedavisi olarak da bilinen bu uygulama sayesinde hastanın diş kaybı nedeniyle yaşadığı işlevsel eksiklikler (çiğneme, konuşma gibi) giderilirken aynı zamanda kişinin estetik kaygıları da ortadan kaldırılır. Güvenli, konforlu ve başarılı bir tedavi süreciyle hastanın hayal ettiği ağız ve diş yapısına kavuşması sağlanarak kaybettiği özgüveni ve gülümsemesi yeniden kazandırılır.

ESTPOINT bünyesinde yurt içi ve yurt dışında birçok farklı lokasyonda hizmet veren diş kliniklerindeki Protez Uzmanı Hekimler tarafından başarıyla yapılan Protetik Diş Tedavisi sonucunda hastanın diş kayıpları ağız ve diş yapısına en uygun olacak şekilde giderilmektedir.

Sizde farklı nedenlerle yaşadığınız diş kayıpları sonucu maruz kaldığınız estetiksel ve işlevsel problemlerin güvenli, konforlu ve etkili bir tedavi süreciyle giderilmesi için Hemen Bize Ulaşıp randevu alabilir, Protez Uzmanı Hekimlerimiz tarafından yapılacak muayene sonucunda size en uygun tedavi planını oluşturabilirsiniz.

Protetik Diş Tedavisi Nedir

Protetik Diş Tedavisi halk arasında Protez Diş Tedavisi olarak da bilinen bir ağız - diş tedavisi uygulamasıdır. Bu tedavi uygulamasında genel olarak çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak diş tedavisine geç kalınmış veya önemsenmediği için diş kaybına neden olunmuş diş eksikliklerinin giderilmesinde uygulanan bir tedavi işlemidir.

Protetik Diş Tedavisi estetik açıdan ağız bütünlüğünü bozmamak ve / veya estetik açıdan ağız bütünlüğünü bozmayacak şekilde eksik olan dişlerin yerine doğal - estetik görünüme uygun protezlerin konulması prosedürü doğrultusunda uygulanmaktadır.

Protez Diş Tedavisi uygulamaları ile çeşitli nedenler doğrultusunda diş eksikliğine neden olan ve tedaviye geç kalınan hastaların estetik açıdan daha iyi hissetmelerini amaçlamaktadır. Estetik kaygıyı gidermenin yanı sıra geç kalınan tedaviler sonucu ağız bölgesinde eksilen dişlerin oluşturmuş olduğu boşluk hastanın ağız konforunu ve dişlerin genel işlevini de olumsuz etkilemektedir.

Hastaya uygulanan bu Protetik Diş Tedavi yöntemi ile hasta estetik açıdan iyi hissederken aynı zamanda diş boşluğuna yapılan Protez Diş sayesinde kişinin ağız konforu da yeniden sağlanmaktadır. Bu nedenle Protetik Diş Tedavi yöntemleri ayrıca hastaya çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını da geri kazandırarak ağız sağlığına da olumlu katkı sağlamaktadır.

Diş Protezi Nedir 

Diş Protezi çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak diş, diş eti ve çevre dokuların hasar görmesi ya da kaybedilmesi durumunda hastanın ağız bölgesine uygulanan tedavidir. Kişiye özel olarak hazırlanan Diş Protezleri ile kişinin dişlerinde eksik kalan dişlerinin yeri doldurularak hem estetik açıdan hem de ağız fonksiyonlarının daha iyi ve verimli olabilmesi açısından oldukça önemli bir tedavidir.

Diş Protezi kişinin eksik kalan dişleri nedeni ile çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesi durumu da ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca estetik açıdan kişinin daha iyi hissetmesini sağlayarak bireyin özgüvenini arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Protez Diş hastanın kişisel ihtiyaçları doğrultusunda üretilen ve ağzına tam uyum sağlayan, dişlerin doğal görünmesi ve kolay kullanım özelliğine sahip olması şeklinde üretilmekte olup hasta konforu dikkate alınmaktadır.

Diş Protezi çeşitli nedenlerden ya da geç kalınan tedavi sebebi ile bir ya da birkaç diş yerine alternatif olarak kullanılabileceği gibi tüm dişlerin yerine de kullanılabilmektedir.

Diş Protezi uygulamaları sırasında ilk önce hastanın ağzında kalan mevcut dişlerin korunması ön planda olup hazırlanan Diş Protezi doğal bir görünüm sunulabilmesi için kişinin kemik rengine en uygun tonlarda üretilir.  Böylece kişinin Protez Diş rengi doğal bir görünüme sahip olarak hastanın estetik ve doğal bir görünüme ulaşması sağlanmaya çalışılır.

Protetik Diş Tedavisi Neye Bakar 

Protetik Diş Tedavi uygulamaları genel olarak çeşitli nedenlerden dolayı dişlerin tedaviye geç kalınması durumunda hastaların dişlerini kaybetmeleri sonucu başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde hastanın kaybettiği dişlerin yerine kişisel ve özel olarak hazırlanmış olan Protez Dişler, Protetik Diş Tedavisi uygulamaları ile ağız bütünlüğünü bozmayacak şekilde çeşitli protezler konulmaktadır.

Diş Protezi Tedavisi diş hekimlerinin aldığı eğitim dışında ekstra uzmanlık eğitimi alan, Protez Uzmanı olarak tanımlanabilen Prostodontist hekimler tarafından uygulanan bir işlemdir. Protetik Diş Tedavisi Uzmanı olarak da adlandırılan Prostodontistler diş hekimliğine ek olarak Prostodonti ana bilim dalı bünyesinde de eğitim görmektedirler.

Zarar görmüş ya da kaybedilen dişin protez uygulamaları ile yerine koyulması ile uğraşan Diş Protezi Tedavisi yöntemlerinde protezin hastanın ihtiyacına göre belirlenmesi ve protezin doğal dişler ile aynı boy ve renkte olması en önemli faktörlerden biridir.

Uygulama sırasında doğal dişlere hiçbir şekilde zarar verilmemekte olup aksime korunmaktadırlar. Var olan doku yerine Protez Dişlerin kullanılmasından dolayı Protetik Diş Tedavileri genellikle Estetik Diş Tedavisi olarak bilinmektedir. Estetik görünüm oldukça önemli olsa da Protetik Diş Tedavi uygulamalarında esas olan kişinin çiğneme ve konuşma becerilerinin yeniden geri kazanmasını sağlamaktır.

Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır 

Protetik Diş Tedavisi hastanın farklı nedenlerden kaynaklı olarak kaybetmiş olduğu dişler ve ağız içi çevre dokularını yeniden oluşturmak, kişinin kaybetmiş olduğu estetik, fonasyon ve fonksiyonu yeniden kazandırmak için kişiye özel protezler kullanılarak yapılan bir uzmanlık gerektiren diş hekimliği uygulamasıdır.

Diş Protezi Tedavisi sonucunda hastanın ağzında çeşitli nedenlerle oluşan boşluklara yapılan bu protez eklemeleri ile diş etleri arasında doku desteği sağlanarak diş eksikliği bulunan hastaların yeniden dişlerine kavuşması sağlanır.

Protetik Diş Tedavisi genel olarak estetik açıdan tercih ediliyor olsa bile ilk amacı hastaların kaybetmiş oldukları dişten kaynaklı olarak çiğneme, konuşma gibi gerekli fonksiyonlarını geri kazandırma amacı ile uygulanan bir tedavi işlemidir.

İşlem sırasında muayene edilen hastanın Diş Protezi ihtiyacına göre belirlenen sayıda ve ölçülerde diş protezi üretilerek uzman hekimler tarafından doğal dişin yerine koyulması şeklinde uygulanan bir tedavi işlemidir.

Tek bir diş eksikliğinde de uygulanabilen Protetik Diş Tedavisi aynı zamanda hastanın durumuna bağlı olarak tüm ağız bölgesindeki dişlere de uygulanabilmektedir.

Protetik Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer

Protetik Diş Tedavisi hastaya uygulanmadan önce hastanın muayene edilmesi, yapılan muayene sonucunda elde edilen tetkiklerin incelenmesi ve hastanın ağız bölgesindeki diş ölçümlerinin alınması genellikle 5 seans sürmektedir.

Ortalama 2 haftalık bir süreç içerisinde gerçekleşen bu 5 seans sonucunda hastanın Diş Protezleri yapılmış olur. Eğer Protez Diş sonrası porselen kaplama yapılması gerekmiyor ise uygulama 5 ila 6 seans sürebilmektedir. Fakat diş hekimi gerekli gördüğünde bu seans sayılarını arttırabilir.

Diş Protezi Tedavisi sürecini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu etkenler arasında;

  • Hastanın protez yapılacak olan diş sayısı,
  • Kişinin ağız ve diş yapısı,
  • Hastanın yaşı ve genetik özellikleri,
  • Kişide var olan ağız ve diş problemleri,

gösterilebilir.

Tüm bu hususlar tedavi süresine etki ederek bu süreci uzatabilmekte olup tam tersi bir şekilde daha kısa bir süre zarfında tedavinin bitmesini de sağlayabilmektedirler. Bu nedenle tedavi süreci için kesin ve net bir süre vermek doğru olmaz.

Uzman Diş Hekimi tarafından gerçekleştirilen muayene sonucunda hastanın ağız ve diş sağlık durumuna bağlı olarak Protetik Diş Tedavi Süresi net olarak belirlenebilmektedir.  

Diş Protezi Çeşitleri 

Modern teknolojinin sağlık alanına getirdiği yenilikler ve sürekli olarak gelişen şartlar sayesinde Protez Diş Çeşitleri de gün geçtikçe artmaktadır. Protetik Diş Tedavisi sırasında hastanın ağız yapısı, beklentileri, mevcut çene yapısı gibi çeşitli faktörler incelenerek hastaya en uygun Diş Protezi çeşidi belirlenmekte ve uygulanmaktadır.

Günümüzde yaygın şekilde kullanılan Diş Protezi Çeşitleri 3 temel kategori altında sınıflandırabiliriz. Bu kategoriler;

  • Sabit Protezler
  • Hareketli Protezler
  • İmplant Üstü Protezler

şeklindedir.

Uzman Prostodontist Hekim tarafından kaleme alınan yazımızın devamında Diş Protezi çeşitlerinin her biri hakkında verdiğimiz özet bilgileri okuyabilir, daha detaylı bilgi almak için İletişim kanallarımızı kullanarak kliniğimize ulaşabilirsiniz...

Sabit Protez 

Sabit Protez Diş ağız içerisine sabitlenerek kullanılan bir protez türüdür. Takıp çıkarılamaz. Tek bir diş eksikliğinde kullanılabildiği gibi birden fazla olan diş eksikliği durumlarında da kullanılabilmektedir.

Hareketli Protez 

Hareketli Protez Diş halk arasında ‘Takma Diş’ olarak da adlandırılmaktadır.  Ağızda sabit kalmaz. Kullanımı sonrasında düzenli olarak temizlenmesi gerekir.  Hareketli Protez Dişlerin kendi içerisinde farklı çeşitleri de bulunmaktadır.

Total Protezler 

Total Protez Diş hastanın ağzında hiç doğal diş kalmadığında uygulanan bir uygulamadır. Alt ve üst çenede bulunan kemik dokudan destek alan bu protezler özellikle ilerleyen yaşlarda sıklıkla kullanılır.

Parsiyel Protezler 

Parsiyel Protez Diş kişinin doğal dişlerinin bazılarının mevcut olması durumunda eksik olan dişlerin yerine kullanılan, takılıp çıkarılabilme özelliği bulunan protezlerdir.

Immediat Protezler 

Immediat Protez Diş ana dişlerin tümünün çekilmesi gerektiğinde ve hasta dişsiz kalmak istemediğinde geçici olarak tercih edilen protez dişlerdir. Hastanın sürekli olarak kullanacağı protezler hazırlanana kadar hasta bu protezleri kullanmaktadır.

Diş Üstü Protezler 

Diş Üstü Protezler hastanın ağız bölgesinde diş ya da diş kökü bulunduğunda tercih edilebilir. Protezler doğal dişlere ya da diş köklerine oturarak işlem uygulanır.

İmplant Üstü Protezler 

İmplant Üstü Protezler hem sabit hem de hareketli Protez Diş çeşidi olarak hazırlanabilir.  Hareketli olan İmplant Üstü Protezler ağız içerisinde hiç diş olmadığında uygulanan ve total protezlere benzerlik gösterir. Sabit olanlar ise bir ya da birden fazla dişe uygulanmaktadır.

Diş Protezi Nasıl Yapılır

Diş Protezi bu işlem için yeterli imkanlara sahip kliniklerde Protez Diş Uzmanı Hekimler eliyle yapılması gereken ve yetkinlik gerektiren uygulamalardır.

Sabit Diş Protezleri çoğunlukla kişinin kendi dişi kullanılarak üretilmektedir. Mevcut dişin kesilerek küçültülmesiyle birlikte dişin üzeri kaplanır ve ardından üzerine protez monte edilerek Diş Protezi uygulanır.

Diş Protezi Hakkı Nedir

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya farklı kurumlara ödediği primler sonucunda sağlık sigortası sahibi olan kişilere her yıl belirli sayıda Diş Protezi yaptırabilme imkanı tanınır. Bu durum Diş Protezi Hakkı olarak ifade edilir.

Sigortalı kişilerin Diş Protezi yaptırma hakkı bulunmaktadır. Fiyatlarının her yıl değişmesiyle birlikte belirli bir yüzde katkı payı karşılığında Diş Protezi yaptırılabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgileri kliniğimize ulaşıp istenilen bilgileri ileterek öğrenebilirsiniz.

Diş Protezi Nasıl Temizlenir 

Diş Protezi Bakımı - Temizliği sürecinde Diş Protezlerine özel olarak üretilmiş olan anti - bakteriyel bakım tabletleri eşliğinde protezler sabaha kadar bekletilmelidir. Bu şekilde proteziniz temizlenmiş olacaktır.

Halk arasında gezen bazı kimyasal ürünler ile protezinizi temizlemeniz durumunda protezinizin ömrü kısalmaktadır. Diş Protezlerinize en doğru bakımı tedaviyi gerçekleştiren Uzman Diş Hekiminin size belirttiği davranışları sergileyerek uygulayabilirsiniz.

Protetik Diş Tedavisi Sonrası 

Protetik Diş Tedavisi bu alanda Uzman Diş Hekimleri tarafından klinik şartlarında doğru tedavi planıyla yapılması halinde yüksek başarı oranına sahip ve istenilen sonuçların alındığı bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte tedavi sonrası dikkat edilecek bazı durumlar uygulama başarısını ve tedavi ömrünü direkt olarak etkilemektedir.

Diş Protezi uygulamasından sonra dikkat edilmesi gereken durumlar arasında;

  • Diş Protezi takıldıktan sonra 1 ila 2 saat herhangi bir şey yenmemelidir.
  • Protez Diş altına koyulan yapıştırıcı zamanla eriyebilir. Eriyen yapıştırıcının zaman geçirilmeden tekrar yapıştırılması gerekir.
  • Diş Protezinin ömrünü uzatmak ve kaliteli bir kullanım süreci yaşamak için protezlerin bakımına ve temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

gösterilebilir.

Protetik Diş Tedavisi Fiyatları 

Farklı nedenlerle diş ve dişlerini kaybeden kişiler kliniklerimize ulaşarak hangi tedavi yöntemleri uygulanarak yaşanan sorunların giderilebileceği hakkında bilgi almaktadır. Bu süreçte tarafımıza en fazla iletilen sorulardan birisi de Protetik Diş Tedavisi Fiyatları 2023 yılında ne kadar olmaktadır.

Sağlık alanında yapılan uygulamalarda kişi muayene edilmeden bir fiyat belirtmenin doğru olmayacağını söyleyerek kişiyi kliniğimize davet etmekteyiz. Protez Diş Uzmanı tarafından yapılacak muayene sonucunda tedavi süreci ve ücreti net olarak hastaya belirtilebilir.

Diş Protezi Fiyatları 2023 yılında farklılıklar oluşmasına neden olan birçok farklı durum bulunmaktadır. Bu durumlar arasında;

  • Kişinin ağız ve diş yapısı,
  • Hastanın yaşadığı diş kaybı sayısı ve ağızdaki konumları,
  • Kişinin genetik yapısı ve yaşı,
  • Hastaya uygulanacak Diş Protezi Tedavisi yöntemi,
  • Uygulama esnasında kullanılacak Protez Diş Çeşidi,
  • Tedaviyi gerçekleştirecek klinik ve diş hekiminin tecrübesi,

gösterilebilir.

Sizde Protetik Diş Tedavisi uygulamasıyla farklı nedenlerle yaşadığınız diş kayıplarının giderilmesi ve arzu ettiğiniz doğal, güzel ve estetik gülüşe sahip olabilmek için Hemen Bizi Arayın...

ESTPOİNT KLİNİK

TEDAVİ BİLGİLENDİRME

Operasyon Sayısı

Operasyon Sayısı

2 ila 3 Seans

Operasyon Süresi

Operasyon Süresi

1 ila 2 Saat

Anestezi

Anestezi

Lokal

Hassasiyet Süreci

Hassasiyet Süreci

3 ila 7 Gün

İşe Dönme Süresi

İşe Dönme Süresi

1 Gün Sonra

Tam İyileşme

Tam İyileşme

1 ila 2 Hafta

Sonuçların Kalıcılığı

Sonuçların Kalıcılığı

Ömür Boyu

Hastanede Kalma Süresi

Hastanede Kalma Süresi

Aynı Gün Çıkış

İnsanların farklı nedenlerle kaybettikleri diş veya dişlerini kişiye en uygun protez çeşidi tespit edilip uygulanarak telafi edilmesi için uygulanan diş hekimliği tedavi yöntemine Protetik Diş Tedavisi denir.

Protetik Diş Tedavisi hastaların çeşitli sebeplerle yaşadıkları diş kayıpları sonucu ağız yapılarında oluşan boşlukların yol açtığı estetiksel ve fonksiyonel problemlerin giderilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir.

Standart Diş Hekimliği eğitiminin dışında ekstra uzmanlık eğitimi alan ve Protez Uzmanı olarak tanımlanabilen Prostodontist Hekimler Protetik Diş Tedavisi Uzmanı olarak ifade edilerek bu uygulamayı gerçekleştirme yetkinliğine sahip olurlar.

Protetik Diş Tedavisi Uzmanı olarak adlandırılan Prostodontistler diş hekimliğine ek olarak Prostodonti ana bilim dalı bünyesinde de eğitim görmektedirler.

Devlet tarafından sağlık sigortası yapılan kişilerin 4 yılda bir Diş Protezi yaptırma ve yenileme imkanı bulunmaktadır. Bu süreç dışında yaşanan problemlerin maddi giderleri kişi tarafından karşılanmaktadır.

SGK tarafından belirli bir miktarı karşılanan Diş Protezi tedavisi devlet hastanelerinde ve SGK anlaşmalı kliniklerde yapılmaktadır. Bu konuda detaylı bilgi almak ve Diş Protezi Fiyat bilgisi edinmek için Hemen Bizi Arayınız...

Kırılan Diş Protezinin kırılma yeri ve boyutu yapıştırılıp yapıştırılamaması konusunda değişikliğe neden olacaktır. Bu tarz bir sorun yaşamanız halinde zaman kaybetmeden tedavi olduğunuz kliniğe ulaşarak destek talep etmeniz en doğru davranış olacaktır.

Diş Protezi tedavisi için Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bölümünde Prostodonti alt bölümünden randevu alınmalıdır. Bu alanda yetkin Prostodontist Hekimler Protez Uzmanı olarak da ifade edilir ve kişinin ihtiyaç duyduğu tüm işlemleri başarıyla gerçekleştirebilir.