Çocuk Diş Hekimliği

  1. Anasayfa
  2. Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti veya halk arasında bilinen ismiyle Çocuk Diş Hekimliği 0 ila 14 yaşları arasındaki bebeklerde ve çocuklarda daimi dişlerin ve süt dişlerinin gelişiminin takip altında tutulduğu, farklı nedenlerle oluşabilecek birçok rahatsızlığın erken teşhis edilerek büyümeden müdahale edilmesinin sağlandığı diş hekimliği ana bilim dalıdır.

Kişilerin doğumundan itibaren başlayan, bebeklik dönemi ve çocukluk çağında devam eden, ergenliğin sona ermesi ile tamamlanan süreçte meydana gelebilecek bütün ağız, diş, diş eti ve çene rahatsızlıkları Pedodonti kapsamına girmekte ve bu prosedür takip edilerek tedavi edilmektedir.

Günümüzde en sık uygulanan Pedodonti veya başka bir ifade şekliyle Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları arasında;

  • Fluorid Uygulamaları
  • Yer Tutucu Uygulamaları
  • Fissür Örtücü Uygulamaları
  • Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırılması

gösterilebilir.

Pedodonti uygulamaları ile çocuk olarak tarif edilecek yaştaki bireylerin farklı nedenlerle maruz kaldıkları ağız ve diş problemlerinin zaman kaybedilmeden güvenli, konforlu ve başarılı bir tedavi süreci ile giderilmesi hedeflenmektedir.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları ile diğer diş tedavisi yöntemleri kıyaslandığında en önemli farklılık çok daha güçlü ve özel bir diş hekimi - hasta ilişkisi kurulmasıdır. Çocuk yaştaki bireylerin güvenli bir şekilde tedavi sürecini tamamlamaları ve ileride diş hekimi korkusu yaşamamaları için bu durum çok değerlidir.

Pedodonti kapsamındaki uygulamalar çocuk yaştaki bireylere yapıldığı için öncelikle onların kendilerini rahat hissedebilecekleri bir tedavi ortamının oluşturulması ve tedavi sürecinde güven duyabilecekleri bir diş hekimi ile ilişki içinde olmaları gerekmektedir.

ESTPOINT bünyesinde hizmet veren uzman diş hekimlerimiz ve modern teknolojinin tüm imkanları kullanılarak hazırlanmış klinik şartlarımız ile hastalarımıza Pedodonti başta olmak üzere Ağız, Diş ve Çene sağlığı ile ilgili ihtiyaç duydukları tüm konularda yardımcı olacak başarılı uygulamalar gerçekleştirmekteyiz.

Sizlerde Hemen Bize Ulaşıp randevu alarak Çocuk Diş Hekimliği alanında uzman doktorlarımız kontrolünde, Estpoint garantisi ve kalitesiyle Pedodonti uygulamaları yaptırabilir; bebek ve çocuklarınızın ağız - diş bakımı, tedavisi ve rutin kontrollerini gerçekleştirebilirsiniz.

Pedodonti Nedir 

Halk arasında Çocuk Diş Hekimliği olarak bilinen Pedodonti 0 - 14 yaş arasındaki çocukların ağız, diş, diş eti ve çene sağlığının korunması için gerekli rutin kontrollerin yapıldığı, farklı nedenlerle oluşabilen enfeksiyon ve çürüme gibi rahatsızlıkların giderildiği diş hekimliği tedavi yöntemidir.

Pedodonti uygulamaları ile bir bebeğin doğumundan ergenlik döneminin başlangıcına kadar geçen süreçte çocuğun ağız, diş ve çene sağlığının korunması, farklı sebeplerle oluşabilecek rahatsızlıkların tedavi edilmesi ve dişlerin gelişiminin takip edilmesi hedeflenmektedir.

Pedodonti uygulamalarında uzmanlaşmış ve Çocuk Diş Hekimliği alanında hizmet veren diş hekimleri Pedodontist unvanı ile anılır. Pedodontistler tarafından gerçekleştirilen tedavi yöntemleri arasında;

  • Rutin ağız ve diş bakımlarının yapılması,
  • Süt dişleri ve genç süreli dişlerde dolgu uygulamaları,
  • Beslenme alışkanlıklarının kontrol edilmesi,
  • Çocuklarda diş protezi uygulamaları,
  • Endodonti tedavisi (Kanal Tedavisi ve Ampütasyonlar),
  • Dişlerdeki çürümeyi engelleyici uygulamalar, (Fluorid Jeli, Fluorid Verniği, Fissür Örtücü)
  • Çocuklarda oluşan diş travmaları,
  • Zararlı alışkanlıklarının önüne geçilmesi, (Parmak Emme, Dudak Isırma, Tırnak Yeme)
  • Yer tutucular,

gösterilebilir.

Çocuk Diş Hekimliği Hangi Durumlara Müdahale Eder 

Pedodonti veya daha sık kullanılan ifade şekliyle Çocuk Diş Hekimliği kapsamında bebeklerde, engelli bebeklerde, çocuklarda veya engelli çocuklarda farklı nedenlerle ortaya çıkan ağız, diş, diş eti ve çene rahatsızlıklarının tedavisi için gerekli müdahaleler gerçekleştirmektedir.

İnsanların süt dişleri diğer dişler ile kıyaslandığında çok daha fazla organik madde içerir. Bu durum süt dişlerinin diğer dişlere göre çok daha hızlı ve kolay bir şekilde çürüyebilmesine yol açmaktadır.

Pedodonti kapsamındaki tüm uygulamaların temel amacı çok kolay ve hızlı şekilde çürüyen süt dişlerinin belirli periyotlarla takip edilerek oluşabilecek rahatsızlıklara erken önlem alınmasıdır. Bununla birlikte Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları ile müdahale edilen durumlar arasında;

  • Diş sürme sürecinin takip edilerek olası problemlerin önüne geçilmesi,
  • Süt dişleri ve daimi dişler kontrol altında tutularak çürük oluşumunun önüne geçilmesi,
  • Süt dişi veya daimi dişlerin farklı nedenlerle çekilmesi durumunda ağız içerisinde oluşan boşluklarda aparey kullanılması,
  • Nadiren görülen dişsiz doğan bebeklerde çocuk protezlerinin uygulanması,
  • Süt dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren kalıcı dişlerin ortaya çıktığı süreye kadar ağız - diş sağlığının korunması,

gösterilebilir.

Pedodonti Nasıl Uygulanır 

Çocuk yaştaki bireylerin farklı nedenlerle maruz kaldıkları ağız ve diş problemleri bu alanda yetkinlik sahibi diş hekimleri tarafından tedavi edilmelidir. Pedodontistler çocukluk çağında veya özel durumu olan kişileri tedavi edebildikleri için bebek, çocuk ve ebeveynler ile iletişim konusunda güçlü yetilere sahiptir.

Pedodonti uygulamaları kapsamında çocuk yaştaki bireylerin medikal ve dental durumu ile ilgili ön muayene çocuklar için özel olarak dizayn edilmiş klinik ortamında gerçekleştirilir. Var olan problemlerin tespiti sonrası ebeveynlere durum bildirilerek tedavi planı oluşturulur.

Pedodonti yani Çocuk Diş Hekimliği kapsamında gerçekleştirilen Başlangıç Periodontal Tedavi prosedürü;

  • Ağız içi ve sistemik kayıtların alınması,
  • Dişlerde bakteri oluşumuna neden olan plakların temizlenmesi,
  • Çocuk - ebeveyn oral hijyen ve periodontal rahatsızlıklar hakkında bilgilendirilmesi,
  • Ağız içi dolguların düzeltilmesi,

uygulamalarından oluşmaktadır.

Yukarıda belirtilen işlemler sonrası hastanın durumu takip edilerek ileri seviyede bir tedaviye ihtiyacı olup olmadığı analiz edilir. Gerek duyulması halinde İleri Periodontal Tedavi süreci devreye alınarak diş eti küretajı ve diğer cerrahi işlemler uygulanır.

Pedodonti yani Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları sonucunda sağlığına kavuşan hastaların uzman diş hekimi tarafından belirtilen periyotlarda (ortalama 3 ila 6 ayda bir) kontrole getirilmesi ilerleyen süreçte ortaya çıkabilecek rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağlar.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır 

Pedodonti uygulamaları kapsamında çocuk yaştaki hastalara yapılan doğru müdahaleler ile yaşanan rahatsızlıkların tedavi edilmesi sağlansa dahi bu prosedürün temel hedefi çocukta herhangi bir ağız ve diş problemi oluşmaması için gerekli önlemlerin alınmasıdır.

Pedodonti prosedürü anne ve babaların sorumluluklarındaki çocuklarını en az 6 ayda bir Çocuk Diş Hekimlerine kontrole getirerek var olan rahatsızlıkların tedavi edilmesini ve olası hastalıkların alınacak önlemler ile engellenmesini hedeflemektedir.

Çocuklarda gerçekleştirilen periyodik kontroller sayesinde erken safhada tespit edilen ağız ve diş problemleri Uzman Diş Hekimi tarafından uygulanacak Çocuk Diş Hekimliği tedavisi yöntemleri büyümeden ortadan kaldırılarak çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerinin sağlıklı olarak devam etmesi sağlanmaktadır.

Süt Dişleri Neden Önemlidir 

Çocuklarda 20 adet olan süt dişlerinin ana görevi beslenme sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve konuşmanın doğru biçimde gelişmesidir.

Süt dişleri çocukluk döneminde gerçekleştirmesi gereken görevleri yerine getirirken ileri yaşlarda daimi dişlerin çıkacağı alanların ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlamaktadır. Çocuklarda süt dişlerinin erken kaybedilmesi durumu kalıcı dişlerin bir anlamda rehberini kaybetmesine ve çıkacağı bölgedeki tutuculuk fonksiyonunun azalmasına yol açmaktadır.

Pedodonti Koruyucu Uygulamaları Nelerdir 

Çocuk Diş Hekimliği yöntemlerinin temel amacı çocukluk dönemindeki bireylerin ağız ve diş rahatsızlıkları yaşamalarına engel olmak ve diş çürüğüne maruz kalmadıkları bir yaşam geçirmelerini sağlamaktır. Bu doğrultuda gerçekleştirilen tüm uygulamalar Pedodonti Koruyucu Uygulamaları olarak adlandırılır.

Çocukların maruz kalabilecekleri diş çürüklerinin ortaya çıkmasına engel olmak için bu soruna neden olan yanlış davranışlar ve zararlı alışkanlıklarla ilgili ebeveynler bilgilendirir. Bununla birlikte Çocuklarda Koruyucu Diş Hekimliği kapsamında uygulanan Yüzeysel Flor ve Fissür Örtücü yöntemleri gerekli görülmesi halinde hastaya tatbik edilir.

Yüzeysel Flor Uygulaması 

Flor dişlerin genel yapısını güçlendirerek çürümeye engel olan bir maddedir. Çocukların dişlerinde diş minesinin gerekli seviyede olmaması çürümeye karşı daha korumasız halde kalmalarını yol açmaktadır.

Pedodonti uygulamalarında uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen Yüzeysel Flor uygulaması sayesinde dişler asit ataklarına ve çürümeye karşı koruma altına alınır. Bu uygulama ile diş minesinin güçlendirilmesi çürük oluşumun önüne geçmektedir.

Çocuk Diş Hekimliği kapsamında gerçekleştirilen muayenelerde diş minesinin güçsüz olduğu tespit edilen çocuklara dişlerde çürük oluşumunun önüne geçilmesi için 6 ayda bir Yüzeysel Flor uygulaması yapılmalıdır.

Fissür Örtücüler

Çocukların kalıcı dişlerinde çiğneme işlevi gerçekleştirilirken besinlerle temasın en yoğun olduğu diş bölgelerinin oluklarının kapatılarak ağız içerisinde var olan bakterilerle temasın engellenmesini sağlayan dolgu malzemesine Fissür Örtücü denir.

Pedodonti kapsamında yine diş çürüklerini engellemek amacıyla gerçekleştirilen bu uygulama gerekli görülen bireylerde Yüzeysel Flor gibi 6 ayda bir uygulanmalıdır.

Çocukların Diş Hekimine Götürülmesi 

Çocuk yaştaki bireylerin ilk kez kliniğe götürülmesi ve diş hekimi ile tanışması yaşamlarının geneline etki edecek önemli bir durumdur. Çocuğun klinik ortamında kendisini huzurlu hissetmesi ve bu alanda özel eğitim almış uzman diş hekimine güven duyması kontrol - tedavi sürecinin başarılı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır.

Estpoint Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak çocuklarımızın kendilerini huzurlu hissedecekleri bir tedavi alanı oluşturarak fiziksel, ruhsal ve psikolojik sağlıklarının korunarak büyük bir özen içerisinde tedavi edilmelerini sağlamaktayız.

Sizlerde Hemen Bize Ulaşarak randevu alabilir, çocuğunuzun rutin kontrollerini yaptırarak ağız – diş sağlıklarının korunmasını ve var olan problemlerin ileri safhalara gelmeden tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.

Bununla birlikte geçmiş yıllarda Pedodonti prosedürü çocukların süt dişleri çıktıktan sonra kontrollere başlanmasını uygun görürken günümüzde ortaya çıkan Biberon Çürükleri sonucu 1 yaşındaki bebeklik döneminden itibaren ağız ve diş kontrollerinin yapılmasını gerekli görmektedir.

Biberon Çürüğü Nedir 

Günümüzde bebeklerin birçoğu biberon ile uyumayı sevse dahi bu yanlış bir uygulamadır. Özellikle bal ve pekmez gibi tatlı besinlere batırılan biberonlar - emzikler bebeklerde diş çürükleri oluşmasına yol açmaktadır.

Bununla birlikte 1 yıldan uzun süre emzik kullanana çocuklarda da küçük yaşlarda başlayan ve çok hızlı ilerleyen Biberon Çürükleri özellikle ön dişlerde görülmektedir.

Süt Dişleri Üzerinde Siyah Leke Oluşması

Bebeklerde veya çocuklara süt dişler üzerinde siyah lekeler oluşmaktadır. Bu lekeler ilaç kullanımına bağlı oluşabilmekle birlikte çürüme başlangıcı da olabilir.

Bu durum gözlenen çocuklarda ebeveynler Hemen Bize Ulaşarak randevu almalı ve bu durumun Çocuk Diş Hekimleri tarafından muayene edilmesi sağlanmalıdır.

Eğer çürük tespit edilirse erken müdahale edilerek dişlerin kurtarılması sağlanabilir. Çürük olmayan vakalarda da Pedodontist tarafından yapılan müdahale ile bölge temizlenerek çocukların psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi engellenir.

ESTPOİNT KLİNİK

TEDAVİ BİLGİLENDİRME

Operasyon Sayısı

Operasyon Sayısı

Tek Seans

Operasyon Süresi

Operasyon Süresi

20 ila 30 Dakika

Anestezi

Anestezi

Lokal

Hassasiyet Süreci

Hassasiyet Süreci

1 ila 3 Gün

İşe Dönme Süresi

İşe Dönme Süresi

Hemen

Tam İyileşme

Tam İyileşme

7 ila 10 Gün

Sonuçların Kalıcılığı

Sonuçların Kalıcılığı

Ömür Boyu

Hastanede Kalma Süresi

Hastanede Kalma Süresi

Aynı Gün Çıkış

Çocuklarda ilk diş sürmesi itibariyle Çocuk Diş Hekimliği kapsamında gerçekleştirilen kontrollere başlanmalıdır. Bu süreç her 6 ayda bir tekrar edilecek şekilde devam etmelidir.

Süt dişleri doğumdan itibaren 6 ila 8 ay içerisinde çıkmaya başlar. Bu süreç sonunda bebek 2,5 yaşına geldiğinde süt dişleri alt ve üst çenede 20 tane olmak üzere yerini alır.

0 ila 14 yaşı arasındaki bebek - çocuk veya ergen tüm bireylerin diş tedavisi süreci Çocuk Diş Hekimliği tarafından gerçekleştirilir. Acil bir durum olması halinde genel diş tedavisi ile ilgilenen hekimler bu yaştaki vakalara uygulama gerçekleştirir.